Kulhydrat

Her finder du spørgsmål og svar om kulhydrat i mælk.

Laktose er naturligt forekommende mælkesukker. Som alle sukkerarter hører det til blandt kulhydraterne. Det er en disakkarid, der består af galaktose og glukose. Mælk indeholder af ca. 5 g laktose pr. 100 ml.
 Mælk indeholder naturligt kulhydrat, laktose. Der tilsættes ikke sukker til mælk, med mindre det er specificeret i ingredienslisten, f.eks. i smagstilsatte mejeriprodukter såsom kakaomælk og frugtyoghurt. Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt sættes laktose ikke i samme kategori som tilsat sukker.

Normalt defineres alle monosakkarider og disakkarider, der tilsættes fødevarerne og  sukkerarter, der findes naturligt i visse fødevarer som fx honning og sirup, som ’sukre’ eller ’sukkerarter’. Det naturlige kulhydrat i mælken (laktose) falder ikke ind under denne kategori, men det skal dog deklareres som "sukkerarter" på næringsdeklarationen. Som alle sukkerarter hører det til blandt kulhydraterne. Laktose er et disakkarid, der består af galaktose og glukose. Mælk indeholder af ca. 5 g laktose pr. 100 ml.

Laktoseintolerance er en ikke en allergi, men en fødevareoverfølsomhed, der opstår som følge af en nedsat evne til at fordøje laktose, som er den sukkerart, der findes naturligt i komælk. Laktase er et enzym, der nedbryder mælkesukker (laktase) i mindre dele, der kan optages i tarmen. Er man laktoseintolerant skyldes det mangel på enzymet laktase i tyndtarmsslimhinden.

I de fleste tilfælde er laktoseintolerance genetisk bestemt, og udbredelsen i verden varierer. I Danmark er udbredelsen af laktoseintolerance lav, da kun ca. 4-5 % af befolkningen er ramt.

Afhængigt af graden af intolerance kan de fleste indtage en vis mængde laktose, typisk en daglig mængde på 12-15 g. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 9-10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive (25 g) danbo ost.

Læs mere om laktoseintolerance her: http://www.maelken.dk/hvorfor-drikke-maelk/maelkens-styrker/maelkeallergi-og-laktoseintolerance