Vitaminer & mineraler

Her finder du spørgsmål og svar om vitaminer og mineraler i mælk.

Mælk er en god kilde til calcium. Calcium er med sine mange funktioner et vigtigt næringsstof for kroppen: Det er nødvendigt, for udvikling og vedligeholdelse af normale knogler og tænder, det bidrager til normal størkning af blodet, energimetabolismen samt til muskel- og nervefunktionen. Calcium spiller desuden en rolle ved i celledeling.
Calcium findes i flere forskellige fødevarer, heriblandt mejeriprodukter, grøntsager med grønne blade, sardiner, bønner og mandler. Calciums optagelighed afhænger af fødevarekilde. Mejeriprodukter anses for at være en af de bedste kilder til calcium. Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium, f.eks. oxalsyre i spinat og rabarber og phytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter[1]. Det kan være en udfordring at få dækket sit daglige calciumbehov uden mejeriprodukter, da alternative fødevarer indeholder en lavere mængde calcium. Desuden anses visse bestanddele i mælk for at øge calciumoptagelsen, f.eks. kasein-phosphorpeptider og laktose.



 

[1] Københavns Universtitet. Food of life. Vidensbanken: Phytin

 

 

 

 

Mælk er en god kilde til vitamin B2 (også kaldet riboflavin). Vitamin B2 bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt syn og normale slimhinder.  Derudover bidrager vitamin B2 til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion, til en normal omsætning af jern, til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til at mindske træthed og udmattelse.  

 

Mælk er en kilde til vitamin B12 (også kaldet cobalamin). Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte, til nerve- og immunsystemets funktioner, til normal dannelse af røde blodlegemer, til at mindske træthed og udmattelse, til en normal omsætning af homocystein samt til en normal psykologisk funktion. Vitamin B12 spiller desuden en rolle ved celledeling.

Ekstra information:
Vitamin B12 findes normalt kun i fødevarer af animalsk oprindelse.

Mælk er en kilde til phosphor. Phosphor bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Derudover bidrager phosphor til et normalt energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion
Mælk er en kilde til kalium. Kalium bidrager til nervesystemet og musklernes normale funktion samt til at vedligeholde et normalt blodtryk.
Mælk er en kilde til jod. Jod bidrager til en normal kognitiv funktion, til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion samt til vedligeholdelse af normal hud og normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner.