Andre produkter

Her finder du spørgsmål og svar om andre mejeriprodukter.

Is er et frosset mejeriprodukt, der typisk består af mælk eller fløde, sukker, smagsstoffer, vand, stabilisatorer og emulgatorer. Det er et blødt, halvfast skum, der bliver fast ved meget lave temperaturer, men som bliver formbar og begynder at smelte, når det tages ud af fryseren. Der findes mange teknikker og opskrifter, men produktion af is går typisk ud på at blande ingredienserne efterfulgt af pasteurisering, så eventuelle skadelige bakterier slås ihjel. Derefter homogeniseres isblandingen for at sikre en jævn fordeling af vand og mælkefedt, hvilket giver en blød og cremet tekstur. Derpå afkøles blandingen, og eventuel smag eller farve tilsættes. Der inkorporeres normalt luft i isen, så den opnår den ønskede lethed/tæthed. Til sidst emballeres og fryses isen.
Valleproteiner er en blanding af globulære proteiner, der findes i valle (valle fremstilles, når mælken skilles i fast ostemasse og flydende valle, f.eks. ved osteproduktion). Mælkeprotein består af 20 % valleproteiner, som har et højt indhold af leucin, en vigtig aminosyre, der er vigtig for vedligeholdelse af musklerne.
Kaseiner, der er en blanding af phosphorproteiner, er det hyppigst forekommende protein i komælk, da det udgør op til 80 % af proteindelen. Det er en vigtig bestanddel af komælk, de det transporterer næringsstoffer som f.eks. calcium og phosphor.  Kasein udgør langt den største del af ostens proteiner. Deraf navnet.
Den optimale mælketype til alle spædbørn er brystmælk. Modermælkserstatning er mælk, der er fremstillet til spædbørn i tilfælde af, at der ikke er mulighed for amning. Den laves normalt af komælk, der er blevet modificeret, så den så vidt muligt har den samme ernæringsmæssige sammensætning som brystmælk, ligesom den har været igennem en behandling for at sikre, at den er egnet til spædbørn.  Modermælkserstatning er det eneste anbefalede og passende alternativ til brystmælk til spædbørn i alderen op til 6 måneder.
Fermenterede mælkeprodukter, der også kaldes syrnede mælkeprodukter, er behandlet med bakteriekulturer (normalt mælkesyrebakterier). Formålet for fermenteringen er at konvertere laktose (det naturligt forekommende mælkesukker) til mælkesyre. Det fører til gelatinering, der fortykker mælken. Eksempler på fermenterede mælkeprodukter er yoghurt, kefir, tykmælk, ymer, skyr, synetr fløde og cremefraiche.