Allergi

Her finder du spørgsmål og svar om mælk og allergi.

Fødevareallergi og fødevareintolerance er to helt forskellige tilstande. Mælkeallergi er som alle allergier immunsystemets reaktion på et protein som kroppen er overfølsom overfor, i dette tilfælde mælkeprotein. Mælkeallergi er mest almindelig i den tidlige barndom, og rammer omkring 2-3 % af små børn. I så fald er det nødvendigt at undgå mejeriprodukter. Børnene vokser normalt fra denne allergi, inden de bliver 3-5 år. Derfor er denne allergi ikke almindelig blandt voksne.

Laktoseintolerance ses hos personer, der har et lavt niveau af det enzym, der skal bruges til at fordøje det naturlige sukker i mælken, kendt som laktose. Det kan give fordøjelsesproblemer, hvis der indtages for meget laktose. Det er en hyppig antagelse, at laktoseintolerance er meget udbredt, men i Danmark og andre nordeuropæiske lande er det kun ca. 4-5 % af befolkningen, der er ramt. Afhængigt af niveauet af tolerance kan de fleste indtage en vis mængde laktose, typisk en daglig mængde på 12-15 g. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 9-10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive (25 g) danboost.

Referencer:

DTU Fødevareinstituttet. Fødevaredata. 

Mælkeallergi er mest almindelig i den tidlige barndom, og rammer omkring 2-3 % af små børn. I så fald er det nødvendigt at undgå mejeriprodukter. Børnene vokser normalt fra denne allergi, inden de bliver 3-5 år. Derfor er denne allergi ikke almindelig blandt voksne.
Symptomerne på mælkeallergi kan være gastrointestinale (f.eks. opkastninger, mavekramper), dermatologiske (f.eks. udslæt og opsvulmet ansigt) og respiratoriske (f.eks. hiven efter vejret). I alvorlige tilfælde kan der forekomme anafylaksi (en voldsom overfølsomhedsreaktion).

Mælkeallergi skal diagnosticeres af en læge, der vurderer den kliniske historie og laver tests for de specifikke antistoffer mod mælkeprotein (normalt priktests eller blodprøver).
Mælkeallergi behandles ved at udelukke alle mælkebaserede fødevarer, mens allergien er til stede. For at genintroducere mejeriprodukterne laves der provokationstests under overvågning af en læge.

Ja. Hvis man har mælkeallergi, er det vigtigt, at man først fjerner alle mælkebaserede fødevarer. For at genintroducere mejeriprodukterne laves der herefter en provokationstest under overvågning af en læge.