Cancer

Her finder du spørgsmål og svar om mælk og cancer.

Mange faktorer har en potentiel indflydelse på udviklingen af kræft, heriblandt genetik, miljø og livsstil.

Kræftens Bekæmpelse fastslår at der ikke er nogen overbevisende sammenhæng mellem mælk og udvikling af kræft, når man ser samlet på befolkningsundersøgelserne.

Verdens førende cancereksperter, inkl. Kræftens Bekæmpelse og World Cancer Research Fund, taler ikke for, at man udelukker mælkeprodukter for at forebygge eller behandle kræft. Faktisk er mælk, yoghurt og ost rige på næringsstoffer og anbefales som en del af en sund og afbalanceret kost.

Nyere undersøgelser tyder på, at mejeriprodukter har en forebyggende rolle i forhold til visse kræfttyper, (mave, tarm, blære og bryst), mens de har en neutral rolle i forhold til andre typer. I forhold til prostatakræft er det stadig uafklaret om calcium har en rolle.[1]

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du læse mere om mælk og kræft (link).

De misforståelser, der findes vedrørende mælkeprodukter og kræft, stammer hovedsageligt fra den opfattelse, at der i komælk findes hormoner eller proteiner, der kan være skadelige. Det skal bemærkes, at kunstige hormoner til fremme af væksten er forbudt i den danske og europæiske mejeriindustri. Da mælk er et naturligt produkt, kan der være spor af naturlige hormoner i mejeriprodukter, men de nedbrydes under fordøjelsen. I mælk er mængderne ubetydelige, med et indhold der er langt mindre end det vores krop selv producerer. Kasein er et vigtigt mælkeprotein, som er bærer af mælkens næringsstoffer. Der er ingen overbevisende videnskabelig dokumentation for, at kasein er kræftfremkaldende.

 

[1] Thorning et al. (2016) Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527.