Hjerte-kar-sundhed

Her finder du spørgsmål og svar om mælk og hjerte-kar-sundhed.

Nej. Indtaget af mættet fedt har været forbundet med forøget kolesteroltal og man har derfor troet at mejeriprodukter øgede risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Ny forskning tyder dog på, at ikke alle mættede fedtstoffer er ens, og at fedtsyrerne i mælk tilsyneladende ikke har en negativ effekt på forekomsten af hjerte-kar-sygdomme. Der findes også bevis på, at calcium i mælkeprodukter, på grund af en effekt på fedtoptagelsen i maven, kan nedsætte den potentielle stigning i LDL-kolesterol som følge af indtag af mættet fedt.

Ekstra inforamtion:
Et højt kolesteroltal er sammen med risikofaktorer som genetik, højt blodtryk og inaktivitet en risikofaktor for hjertesygdomme og -anfald. Kolesteroltallet kan måles af en læge, og hvis det viser sig, at tallet er mere end 5 mmol/l, eller hvis indholdet af HDL- eller LDL-kolesterol er bekymrende, kan der laves flere tests.  

Ja. Højt blodtryk er en stor risiko for hjerte-kar-sygdomme. Undersøgelser viser, at et indtag af mælk og mælkeprodukter, særligt med lavt fedtindhold, har en gavnlig effekt på blodtrykket. En række næringsstoffer inkl. calcium, kalium, phosphor og bioaktive peptider, spiller en rolle, individuelt eller sammen. Diæten ved navn DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), der fokuserer på frugt og grøntsager og mælkeprodukter med lavt fedtindhold, har vist sig at være en effektiv måde at nedsætte blodtrykket.

Fedt er en vigtig bestanddel af en sund kost med en lang række funktioner, heriblandt hjernefunktion, cellestruktur og optagelse af vigtige vitaminer. De mættede fedtstoffer er normalt blevet anset for "dårlige", mens de umættede fedtstoffer blev anset for "gode". Nu tyder ny forskning dog på, at ikke alle mættede fedtstoffer er ens, og at mælkefedt kan have en positiv effekt på hjerte-kar-sundheden og diabetes. Dette er ny forskning, og fedt indeholder mange kalorier, så ifølge kostrådene skal folk stadig vælge mejeriprodukter med lavt fedtindhold.

Referencer:

Thorning et al. (2016) Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527.

Nej. Den formodede negative sammenhæng mellem mælkeprodukter og hjertesundhed er baseret på mælkeprodukternes indhold af mættet fedt. Ny videnskabelig forskning viser, at ikke alle mættede fedtstoffer har den samme virkning, og at sundhedseffekterne afhænger af fødevarekilden. Det tyder på at indtaget af mejeriprodukter som en del af en afbalanceret kost, faktisk kan være gavnlig for hjerte-kar-sundheden.

Referencer:

Thorning et al. (2016) Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527.

Milk Nutritious by Nature (EMF, 2014) Hjerte-kar-sygdomme.