Laktoseintolerance

Her finder du spørgsmål og svar om mælk og laktoseintolerance.

Fødevareallergi og fødevareintolerance er to helt forskellige tilstande. Mælkeallergi er som alle allergier immunsystemets reaktion på et protein kroppen er overfølsom overfor, i dette tilfælde et mælkeprotein. Mælkeallergi skal diagnosticeres af en læge og hvis man er ramt er det vigtigt, at man fjerner mælk og andre mejeriprodukter fra sin kost. Mælkeallergi ses mest hos små børn (med en udbredelse på 2-3 %), men forsvinder normalt i 3-5-års alderen.

Laktoseintolerance er i modsætning til allergi, en reaktion mod mælkens kulhydrat. Laktoseintolerance ses hos personer, der har et lavt niveau af det enzym, der skal bruges til at fordøje det naturlige sukker i mælken, kaldet laktose. Det kan give fordøjelsesproblemer, hvis der indtages for meget laktose. Det er en hyppig antagelse, at laktoseintolerance er meget udbredt, men i Danmark og andre nordeuropæiske lande er det kun ca. 4-5 % af befolkningen, der er ramt. Afhængigt af niveauet af tolerance kan de fleste indtage en vis mængde laktose, typisk en daglig mængde på 12-15 g. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 9-10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive (25 g) danboost.

Referencer:

DTU Fødevareinstituttet. Fødevaredata. 

I Danmark er ca. 4-5 % af befolkningen ramt af laktoseintolerance. Globalt set anslås det, at udbredelsen ligger på ca. 65 %, men dette tal varierer meget fra den ene befolkning til den anden fra 4 % til mere end 80 % i forskellige dele af verden. Den lavere udbredelse i Danmark skyldes et genetisk træk, der gør danskerne i stand til effektivt at fordøje det naturlige mælkesukker, laktose. Det genetiske træk, laktosetolerance, anses for en "udviklingsmæssig fordel", som opstod for ca. 10.000 år siden i befolkninger, der opdrættede malkekvæg. Forbruget af mælk gav en fordel i ernæringsmæssig sammenhæng, da mejeriprodukter indeholder en lang række vitaminer og mineraler.

Symptomerne på laktoseintolerance er hovedsageligt mavegener, som f.eks. luft i maven, diarre og oppustethed.
Laktoseintolerance diagnosticeres hos lægen, som kan benytte flere forskellige metoder. En af dem er en ”udelukkelses-test”, hvor man undgår mejeriprodukter et par dage, og efterfølgende drikker 2-3 glas mælk for så at observere eventuelle symptomer. Andre metoder kan være måling af udåndingsluft eller en blodprøve.

I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt helt at undgå mælkebaserede fødevarer, hvis man har laktoseintolerance, dog skal indtaget begrænses, så det passer til personens individuelle tolerance. Det anbefales faktisk at indtage noget laktose for at fremme tolerancen. Afhængigt af niveauet og typen af tolerance kan de fleste indtage en vis mængde laktose, typisk en daglig mængde på 12-15 g. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 9-10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive (25 g) danboost. En tommelfingerregel er, at de fleste hårde skæreoste stort set er laktosefrie idet de har et meget lavt indhold af laktose. Her er en liste over de oste der har et meget lavt indhold af laktose. Desuden findes der forskellige laktosefrie produkter på markedet, som f.eks. laktosefri mælk. Desuden kan man købe lactase-supplementer (det enzym som fordøjer laktose) på apoteker, som kan hjælpe til at fordøje laktose, hvis de indtages på det rette tidspunkt.

Referencer:

DTU Fødevareinstituttet. Fødevaredata. 

De fleste mennesker med laktoseintolerance behøver ikke helt at fjerne mejeriprodukter fra deres kost. Det anbefales faktisk at indtage noget laktose for at fremme tolerancen. Afhængigt af niveauet og typen af tolerance kan de fleste indtage en vis mængde laktose, typisk en daglig mængde på 12-15 g. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 9-10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive (25 g) danboost.

En tommelfingerregel er, at de fleste hårde skæreoste er laktosefri. Her er en liste over laktosefri oste.