Kostanbefalinger

Her finder du spørgsmål og svar om kostanbefalinger og mælk.

Fødevarestyrelsen anbefaler ¼ - ½ liter magert mælkeprodukt dagligt. Når du spiser sundt, er der også plads til 1-2 skiver mager ost svarende til ca. 25 gram.
Selvom smør er et mejeriprodukt, skelner kostanbefalingerne mellem det og fødevaregruppen "mælk, yoghurt og ost". Smør er kendt for den dejlige smag, men på grund af det højere indhold af fedt og lavere indhold af calcium anbefales et begrænset indtag som en del af en afbalanceret kost.
Mejeriprodukter, som f.eks. mælk, yoghurt og ost er kilder til vigtige næringsstoffer. Hvis man fjerner mejeriprodukter fra kosten eller begrænser indtaget, kan det gå ud over tilførslen af vigtige vitaminer og mineraler, især calcium. Beslutningen om at fjerne fødevaregrupper fra kosten bør tages i samråd med en ekspert, f.eks. en autoriseret diætist.
Et nyfødt barn skal helst have mælk fra sin mor og derfor er amning det bedste valg. Komælk er kendt som en næringsrig fødevare, der introduceres efter 1-års alderen. Normalt drikker mennesker mælk fra andre arter, ligesom de spiser andre animalske produkter som f.eks. kød eller æg. I takt med menneskets udvikling indså man fordelene ved indtagelse af mejeriprodukter, hvorfor malkekvægbruget udviklede sig. Dette kan andre arter ikke gøre, men i tilfælde hvor mælken er tilgængelig, drikker andre den også, f.eks. huskatte, fugle (der hakker gennem låget af mælkeflasker)