Forkølelse, snot og astma

Her finder du spørgsmål og svar om mælk og forkølelse, snot og astma.

Nej, der er ikke påvist nogen sammenhæng mellem indtag af mejeriprodukter og snot. Ved f.eks. en forkølelse, et astmaanfald eller allergisk reaktion (f.eks. høfeber), stiger slimproduktionen hvilket kan være til gene og irritation. Bortset fra mælkeallergi, som kun rammer ca. 2-3 % af de små børn, er der intet videnskabeligt bevis på, at mejeriprodukter øger slimproduktionen.

 

Ekstra information:

Personer med mælkeallergi kan også opleve en øget slimproduktion, normalt med det resultat, at næsen løber. Når det sker, udløser indtagelsen af mælk en immunrespons over for uskadelige mælkeproteiner. Mastceller, der er en del af immunforsvaret, aktiveres, fremkalder en inflammation i luftvejene og øger histaminproduktionen, hvilket kan føre til en række allergiske symptomer, heriblandt øget slimproduktion.


 

Nej, videnskabelige undersøgelser har vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem mejeriprodukter og opståen eller forværring af astma-relaterede symptomer.

Astma-Allergi Danmark anbefaler en sund og varieret kost samtidig med at de fastslår at intet tyder på, at bestemte fødevarer, som fx komælk eller hvede, kan give dit barn astma.

Nej, men symptomer på høfeber, som f.eks. en næse der løber eller klør, ses også hos personer, der er allergiske over for mælkeprotein. Mælkeallergi rammer < 3 % af de små børn (og de fleste vokser fra det, når de er 3-5 år). De fleste tilfælde af høfeber er forbundet med luftbårne allergener, f.eks. støvmider, dyrehår og pollen.