Fløde

Her finder du spørgsmål og svar om fløde

Fløde er den tykke, hvidlige væske, der naturligt stiger op til overfladen, når mælken henstår. Med sit fedtindhold på mellem 20-50 % er det et luksusmejeriprodukt, der ofte bruges til desserter eller som ingrediens i søde eller lækre retter. Kommercielt fremstilles fløde ved at centrifugere mælk, hvilket er en enkel separeringsmetode, der får den mindre tætte flødekomponent i mælk til at stige op til overfladen, hvor den kan fjernes.
Forskellen mellem kaffefløde, tyk fløde, piskefløde og madlavningsfløde er indholdet af mælkefedt. De ønskede indhold af mælkefedt kan opnås via en separeringsproces, der hedder centrifugering. Kaffefløde skal indeholde min. 18 % mælkefedt, tyk fløde 48 %, piskefløde 38 % og madlavningsfløde 19 %. 
Både syrnet fløde og cremefraiche er fermenterede mælkeprodukter, der er lavet af fløde. Fløden fermenteres med bakteriekulturer, der danner mælkesyre, hvorved fløden syrner og fortykker, hvilket giver et blødt og viskøst produkt. Creme fraiche har normalt et højere fedtindhold og er knapt så syrlig som syrnet fløde, ligesom den normalt har en fyldigere og mindre skarp smag. Begge bruges ofte i dip eller som en ingrediens i supper eller saucer.
Fløde med et fedtindhold på 35 % eller mere kan fryses. Fløde med lavt fedtindhold (f.eks. kaffefløde) kan ikke fryses, da den har en tendens til at skille og blive vandet efter optøning.